top of page

Louis Magnin: Roussette de Savoie 2017

Altess från byn Arbin, 40-50 år gamla vinstockar. Naturlig jäst och malolaktisk jäsning. Lagrad på stora ekfat, sen på jästfällning i ståltank.

Louis Magnin: Roussette de Savoie 2017

Druvorna till detta vin (100% Altesse) odlas i södra Savoie runt byn Arbin, på vinstockar planterade primärt på kalkstenskgrund och som är runt 40-50 år gamla. Louis Magnin är sedan 2012 certifierad för ekologisk produktion i Frankrike* och följer även biodynamiska principer sedan 2010 men utan formell certifiering.

Årgången 2017 startade knepigt med mer kyla än vanligt väl in i april, men följt av varmare väder varpå dock skörden skedde aningen senare än vanligt. För årgången producerades endast 3 450 flaskor. Lucky you if you got a few, tycker vi!

I vinkällaren jäser vinet med endast naturlig jäst, genomgår malolaktisk konvertering och lagring på stora ekfat samt därefter på jästfällningen i ståltank. Allt detta bidrar till vinets komplexitet: lite brödighet, mild smörighet men med bibehållen fruktdriven elegans (not too much of anything) och fräschör (syra). Nog för att vi må vara partiska (återigen) men vi tycker vinet är mångsidigt och mycket matvänlig i allmänhet.

* Vänligen notera att samtliga viner från Louis Magnin som är ekologisk certifierade i Frankrike, inte är det i Sverige. Detta då Souplesse inte är certifierad distributör av ekologiska produkter. Denna produkt skall alltså inte anses marknadsföras som ekologisk.

Producent: Domaine Louis Magnin
Region: Savoie, Frankrike
Druvor: Altesse (100%)
Årgång: 2017
Klassificering: Roussette de Savoie
Vinodling: Odlat på runt 40-50 år gamla vinstockar. Primärt kalkstensgrund. Skördas för hand.
Vinifikation: Laissez-faire (typ) med endast naturlig jäst, malolaktisk konvertering följt av en touch av ek (11 månader, stora fat) och ståltanksvila på jästfällningen.
Alkoholhalt: 12.0 %

bottom of page