top of page

Jean-François Quénard: Roussette de Savoie ‘Anne-Sophie’

Altesse med både ek och ståltank i källaren, kalksten i vingården. Tips: börja kallt och följ med utvecklingen i glaset. Så kul!

Jean-François Quénard: Roussette de Savoie ‘Anne-Sophie’

Druvorna (100% Altesse) odlas i södra Savoie, runt byn Chignin, på runt 20 år gamla vinstockar som växer på kalksten i västlig sluttning på runt 400 meters höjd. All skörd sker för hand. I vinkällaren genomgår vinet malolaktisk konvertering (bara naturlig jäst) och lagring på ekfat.

Under 2020 uppnådde druvorna mognad tidigt och skörden startade redan i slutet på augusti. Koncentrerade smaker men välbalanserad syra- och sockernivå. Runt 6 600 flaskor producerades.

Vi tycker denna kan beskrivas som ett punchigt pangvin med tydligt markerad syra som ju är typiskt för Altesse. Servera gärna vinet relativt välkylt och följ med på dess smakresa i glaset, där det i början kan uppfattas något tillslutet (om kallt, runt 10-12 °C) men som sedan öppnar upp sig och bidrar med vit och gul fruktighet, blommighet och toner av brioche och lite ekfat.

Nog för att vi må vara partiska (återigen) men vi tycker vinet är mångsidigt och mycket matvänlig i allmänhet. Testa att ersätta din amerikanskt ekade Charda (Yes, Chardonnay) mot denna? kanske pröva till något asiatiskt för att möta upp blommigheten? Vi tycker mycket funkar.

Producent: Anne-Sophie & Jean-François Quénard
Region: Savoie, Frankrike
Druvor: Altesse (100%)
Årgång: 2018
Klassificering: Roussette de Savoie
Vinodling: Odlat på runt 20 år gamla vinstockar som växer på kalksten. Skördas för hand.
Vinifikation
Endast naturlig jäst. Jäsning i 600-liters ekfat. Två års lagring varav 12 månader på ek och 12 månader på ståltank.
Alkoholhalt: 13.0 %

bottom of page