top of page

Jean-François Quénard: Chignin-Bergeron ‘Comme Avant’ 2018

100% på druvan Bergeron, utanför Savoie mer känd som Rhônedruvan Rousanne. 4+ år gamla vinstockar, naturlig jäst och ett år vardera på 300liters ekfat och i ståltank. År 2018.

Jean-François Quénard: Chignin-Bergeron ‘Comme Avant’ 2018

Detta vin är 100% Bergeron, vilket är det lokala namnet på druvan Roussanne, som annars är hemmahörande i Rhône. Druvorna odlas i södra Savoie, runt byn Chignin, på runt 40 år gamla vinstockar som växer på kalksten i sydvästlig sluttning på runt 450 meters höjd. All skörd sker för hand. I vinkällaren genomgår vinet malolaktisk konvertering och lagring på ekfat.

Under 2018 uppnådde druvorna mognad tidigt och skörden startade redan i slutet på augusti. Koncentrerade smaker men välbalanserad syra- och sockernivå. Runt 3 000 flaskor producerades.

Vi skulle beskriva vinet som ett pangvin från en druva som typiskt sett ger blommig smakrikedom med inslag av päron och exotisk frukt, vilket blir än mer komplext och kraftfullt genom toner av ek. Funkar också att stoppa undan i vinkällaren några år.

Producent: Anne-Sophie & Jean-François Quénard
Region: Savoie, Frankrike
Druvor: Bergeron (Roussanne) (100%)
Årgång: 2018
Klassificering: Vin de Savoie
Vinodling: Odlat på runt 40 år gamla vinstockar som växer på kalksten. Skördas för hand.
Vinifikation: Endast naturlig jäst. Malolaktisk konvertering följt av två års lagring varav 12 månader på 300-liters ekfat följt av 12 månader på ståltank.
Alkoholhalt: 14.0 %

bottom of page