top of page

Chevallier Bernard: Roussette de Savoie Marestel

Mer Altesse, men här från cru-läget Marestel. Här lutar det upp emot 45%, alltså skördat för hand, jäst och lagrat i ståltank utan malolaktisk jäsning. Årgång 2020.

Chevallier Bernard: Roussette de Savoie Marestel

Denna Roussette de Savoie (druvan Altesse) från Domaine Chevallier Bernard kommer från byn Jongieux i västra Savoie, 100 km öster om Lyon och 80 km söder om Genève. Gårdens främsta lägen på runt en hektar av de runt 13 som Domaine Chevallier Bernard förfogar, dedikeras till druvan Altesse. Marestel är en av fyra Crus för Roussette de Savoie och anses därmed vara av högre kvalitet och lyder under striktare reglering avseende exempelvis skördeuttag och alkoholhalt. Sluttningarna når bitvis lutning på över 45%.

Under 2020 var det varmt och soligt runt Jongieux, vilket resulterade i en förhållandevis liten skörd på grund av vattenbrist. Det som skördades var dock av hög kvalitet. Runt 5 500 flaskor producerades.

Vi upplever vinet som friskt, välbalanserat och tillgängligt men med potential för ytterligare utveckling över tid. Antydan till blommighet, honung, kryddighet, mineralitet tillsammans med hög syra. Jäsning och lagring på ståltank utan malolaktisk konvertering bidrar till vinets fräschör och att druvtypisk karaktär framträder. Tänk frisk Chablis, men lite mer exotiskt.

Vi gillar att dricka vinet både ungt men lägger även gärna undan några flaskor på lagring 2-3 år för att jämföra efter ytterligare utveckling. Funkar som aperitif, men tack vare sin syra och smakrikedom även till smakrika rätter på fisk, vitt kött, ost eller vegetariska rätter med viss fetma-punch. Servera förslagsvis svalt och låt vinet utvecklas en stund i glaset allt eftersom temperaturen stiger långsamt.

Producent: Domaine Chevallier Bernard
Region: Savoie, Frankrike
Druvor: Altesse (100%)
Årgång: 2020
Klassificering: Roussette de Savoie Marestel AOC
Vinodling: Odlat på kalksten/lera. Skördat för hand.
Vinifikation: Jäst och lagrat på ståltank. Ingen malolaktisk konvertering.
Alkoholhalt: 13.5 %

bottom of page