top of page

Domaine Chevallier Bernard

I byn Jongieux hittar vi denna producent som har vinodlingar som blickar ut över nordligaste delarna av Rhône. ‘Winemaker of the Year’ i franska Guide Hachette des vins, för 2021

Domaine Chevallier Bernard

Domaine Chevallier Bernard är en familjedriven producent belägen i Jongieux, norr om Chambery i Savoie (100 km öster om Lyon och 80 km söder om Genève). Antoine Bernard, som nyligen börjat engagerat sig i vineriet, blir den sjunde generationen som deltar i arbetet. Totalt förfogar de över 13 hektar av vinplantage av Savoie-typiska druvor som Altesse, Jacquère och Mondeuse Noire, men även mer vitt spridda och internationella druvor som Gamay och Chardonnay.

Vinstockarna växer på runt 300-400 meters höjd på kalkstensgrund och är belägna i kuperad terräng på sluttningar med sydvästlig exponering och med panorama över Rhône-floden. Sedan 2006 har Chevallier Bernard varit certifierad HVE (‘High Environmental Value’) för deras fokus på hållbarhet i jordbruket.

Vinerna från Chevallier Bernard upplevs ofta som fruktdrivna, friska och med inslag av mineralitet. Jäsning och lagring på ståltank förordas och malolaktisk konvertering används sällan; allt för att behålla fräschör och druvtypisk karaktär (jmf. exempelvis frisk Chablis). Förslagsvis dricks vinerna relativt unga, men där vinerna från de bästa lägena kan lagras i flera år.

Chevallier Bernard blev 2021 utsedd till ‘Winemaker of the Year’ i franska Guide Hachette des vins.

bottom of page